Overslaan en naar de inhoud gaan

Zet zelf je eigen zonne...eh...roze bril op!

De, met afstand meest bekende en misschien wel meest geliefde, gekleurde bril, is de roze bril. Deze schuift vrijwel automatisch op je neus als je verliefd wordt op iemand en zorgt ervoor dat positieve kanten sterker worden belicht en eventuele minder positieve kanten aan de kant worden geschoven. Louis Couperus bedacht de term voor dit verschijnsel dat vrijwel volledig drijft op stoffen die ons lichaam aanmaakt als we verliefd

Testosteron (bij mannen een lagere productie, bij vrouwen verdubbeld de productie bij verliefdheid), en een vleugje dopamine (zelfverzekerdheid en een blij gevoel zijn hiermee gegarandeerd) geven je het gevoel dat je alles aankunt. Na dit eerste effect zakken deze twee stoffen weer wat weg en worden ze vervangen door oxytocine en vasopressine; stoffen die zorgen voor een gevoel van geborgenheid bij het horen, ruiken of aanraken van je geliefde.

Een bril met gelukshormoon

Tot zover de fysiologische uitleg bij de roze bril die we allemaal kennen. Al is het heel waarschijnlijk dat ook bij de gekleurde bril, die mijn collega’s voor ogen hadden toen ze dit thema kozen voor onze tweede After Summer School op 14 september, sprake is van een gelukshormoon. Trots, geluk en bijvoorbeeld blijdschap hebben ongetwijfeld ook een chemische basis, die in werking treedt als je een resultaat haalt als het afronden van een project, het openen van een nieuwe locatie of het leren van nieuwe dingen.

We zullen actief een gekleurde bril op moeten zetten

Om deze resultaten te behalen, is het op de arbeidsmarkt van nu nodig om niet af te wachten tot de roze, of een andere kleur, bril automatisch wordt opgezet, maar daar actief zelf mee aan de slag te gaan. Door anders te kijken naar het wervingsproces dat je na al die jaren samen nu toch steeds meer in de steek begint te laten. Of door je productie- of werkproces meer flexibel in te richten, zodat het zich aanpast aan degene die erin aan de slag gaat, in plaats van andersom. Gewoon omdat het kan, maar ook gewoon omdat het nodig is om succesvol en productief te blijven. Of om iemand anders gelukkig te maken, door hem of haar in staat te stellen zich te ontwikkelen, deel te nemen aan het sociale, werkzame leven.

Hoe dit werkt? Het kan beginnen met kleine dingen, zoals een toevallige (of geplande) ontmoeting met één van onze adviseurs, een werkgever die al volop aan de slag is met anders kijken, of de bijdrage van de hoofdspreker op onze After Summer School, Arno Folkerts. Kleine dingen kunnen hele levens veranderen, of zoals Couperus zei: “Ik geloof dat als wij begeren naar kleine wijsheden voor ons leven, wij van dat leven wel iets moois kunnen maken.”