Overslaan en naar de inhoud gaan

Kersten Hulpmiddelen: Sociaal ondernemen zit in ons DNA

De jongen met een beperking die twintig jaar geleden vanuit het praktijkonderwijs stage kwam lopen bij Kersten Hulpmiddelen? Die werkt er nog steeds, ondertussen als medewerker Reiniging. Hij heeft net een woning gekocht; zijn collega's helpen hem verhuizen. Het tekent de organisatie. "We maken ons sterk voor mensen die kwetsbaar zijn." 

"Succesverhalen als deze doen het 'm", zegt Mieke Wijnen, projectleider Social return bij Kersten Hulpmiddelen. "Door deze jongen – nu een volwassen man – destijds een kans te geven, hebben we de deur opengezet voor anderen die een afstand hebben tot arbeidsmarkt." Van de ruim 650 medewerkers die momenteel bij Kersten in dienst zijn, is maar liefst 10% ingestroomd vanuit de Wajong, Banenafspraak, Participatiewet, WW, WIA of WSW. "Dat is behoorlijk hoog, ja", beaamt Mieke. "Maar we maken er ook veel werk van."

Impuls

Het begon allemaal toen Kersten in samenwerking met het zorgkantoor startte met de herinzet van onder andere rolstoelen. Frank van Rens, adviseur Mens & Organisatie: "Daar kwamen extra werkzaamheden bij kijken, als reiniging en logistiek. Taken die iemand met bijvoorbeeld een lichte verstandelijke beperking prima kan oppakken. Dat is de impuls geweest om iets te betekenen voor mensen die aan de zijlijn staan." Mieke vult aan: "Het past ook goed bij onze business. We leveren hulpmiddelen aan mensen die een fysieke beperking hebben, revalideren, of in een zorginstelling wonen. We snappen hoe het is als je om welke reden dan ook niet kunt participeren. Dus natuurlijk maken we ons sterk voor mensen die kwetsbaar zijn; het zit in ons DNA."

Samen maken we een maatschappelijke impact op bv Nederland

Koploper

In de loop van de jaren heeft Kersten Hulpmiddelen zich ontwikkeld tot koploper in de branche. Eind 2023 kreeg de organisatie voor de derde keer op rij het keurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) trede 3, de hoogste trede. Frank: "We hebben het ruim behaald, ondanks het feit dat we de laatste jaren als organisatie enorm zijn gegroeid. Want we zitten inmiddels op 22 vestigingen, verspreid over heel Nederland."

In de regio

Die regionale spreiding is tegelijkertijd hun kracht. Vanuit elke locatie staat Kersten in nauw contact met UWV, werkgeversservicepunten en re-integratiebureaus in de betreffende regio. De vestigingsmanagers zorgen voor een goede instroom en passend werk. Frank en Mieke denken mee over kansen en bieden ondersteuning. Mieke: "Het is belangrijk dat supervisors, buddy's en begeleiders weten hoe ze mensen aan het werk helpen en houden. Dat betekent oog hebben voor iemands kwaliteiten, een baan op maat creëren, in kleine stapjes opbouwen en kritisch kijken of het werkt. Én op tijd aan de bel trekken als iets toch te hoog gegrepen is. Dat zien we niet als een mislukking. We hebben dan juist helder gekregen wat iemand nodig heeft om aan het werk te komen. Is het niet bij ons, dan bij een buurman. Zo maken we samen een maatschappelijke impact op bv Nederland." 

Die regionale aanpak is onze kracht

Meer uniformiteit

Die impact probeert Kersten Hulpmiddelen nóg een beetje groter te maken door op te trekken met het Landelijk Werkgeversservicepunt Gemeenten en UWV. Eind september ondertekenden ze een samenwerkingsovereenkomst. Mieke: "We willen bijvoorbeeld onderzoeken hoe we meer uniformiteit in het beleid kunnen brengen. Ook zien we ernaar uit om te netwerken met andere bedrijven en best practices te delen. Dat helpt om meer werkgelegenheid te creëren. Samen gaan we voor het maximale."