"Succesverhalen als deze doen het 'm", zegt Mieke Wijnen, projectleider Social return bij Kersten Hulpmiddelen. "Door deze jongen – nu een volwassen man – destijds een kans te geven, hebben we de deur opengezet voor anderen die een afstand hebben tot arbeidsmarkt." Van de ruim 650 medewerkers die momenteel bij Kersten in dienst zijn, is maar liefst 10% ingestroomd vanuit de Wajong, Banenafspraak, Participatiewet, WW, WIA of WSW. "Dat is behoorlijk hoog, ja", beaamt Mieke. "Maar we maken er ook veel werk van."
Impuls
Het begon allemaal toen Kersten in samenwerking met het zorgkantoor startte met de herinzet van onder andere rolstoelen. Frank van Rens, adviseur Mens & Organisatie: "Daar kwamen extra werkzaamheden bij kijken, als reiniging en logistiek. Taken die iemand met bijvoorbeeld een lichte verstandelijke beperking prima kan oppakken. Dat is de impuls geweest om iets te betekenen voor mensen die aan de zijlijn staan." Mieke vult aan: "Het past ook goed bij onze business. We leveren hulpmiddelen aan mensen die een fysieke beperking hebben, revalideren, of in een zorginstelling wonen. We snappen hoe het is als je om welke reden dan ook niet kunt participeren. Dus natuurlijk maken we ons sterk voor mensen die kwetsbaar zijn; het zit in ons DNA."
Samen maken we een maatschappelijke impact op bv Nederland
Koploper
In de loop van de jaren heeft Kersten Hulpmiddelen zich ontwikkeld tot koploper in de branche. Eind 2023 kreeg de organisatie voor de derde keer op rij het keurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) trede 3, de hoogste trede. Frank: "We hebben het ruim behaald, ondanks het feit dat we de laatste jaren als organisatie enorm zijn gegroeid. Want we zitten inmiddels op 22 vestigingen, verspreid over heel Nederland."