Overslaan en naar de inhoud gaan

Facilicom faciliteert kandidaatgerichter matchen

Facilicom vindt dat afstand tot de arbeidsmarkt niet bestaat. Met maatwerk kun je de hobbels overbruggen die mensen ervaren om aan een betaalde baan te komen. Daarvoor richtte het Buitengewoon op. Initiatiefnemer Etienne Friederichs vertelt hoe deze sociale onderneming in het hele land actief werd.

Facilicom Group is een familiebedrijf waar geld verdienen sinds 1966 hand in hand gaat met van betekenis zijn. Sinds jaar en dag bieden de divisies veel kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanuit persoonlijke betrokkenheid en bijvoorbeeld ook vanwege contractafspraken over social return. Met de oprichting van Buitengewoon nam dat in 2018 een hoge vlucht.

Werk als remedie voor sociale problemen

Facilicom Group is groot geworden in de facilitaire dienstverlening. Sinds 2014 is er ook een onderdeel, Incluzio, dat actief is in de zorg en welzijn. De ervaring die we opdeden in de buurt- en wijkteams gaven ons inzicht in wat er zich in de levens van kwetsbare inwoners afspeelt en hoe ze dat belemmert om te werken. En we zagen dat juist een baan helpt om problemen in het gezin op te lossen. Tegelijkertijd had Facilicom moeite om personeel te vinden. Het was geen rocket science om met Buitengewoon die 2 zaken te verbinden.

Toch bleek dat in de praktijk door alle wet- en regelgeving voor verschillende doelgroepen heel ingewikkeld. Daarom zijn we onder meer met de gemeente Utrecht gaan praten om samen te kijken hoe we banen konden creëren. De gemeente vroeg wat we nodig hadden om maatwerk te bieden en gaf ons toegang tot het beschikbare instrumentarium voor mensen met een achterstandspositie. Dat gaf ons meer bewegingsruimte om mensen te helpen de stap te maken naar een duurzame baan, soms via een stage-, leerwerk- of werkervaringsplek.

Wat kan iemand wél?

Zo ontstond Buitengewoon als sociale onderneming van Facilicom. We krijgen mensen in beeld die begeleiding nodig hebben bijvoorbeeld om werkfit te worden, of die te maken met obstakels als weinig taalvaardigheid, schulden of geen verklaring omtrent gedrag kunnen krijgen.

We weten inmiddels heel goed hoe we die kandidaten kunnen begeleiden naar een baan door te kijken naar wat iemand wél kan. Buitengewoon werkt vooral kandidaatgericht. We vragen waar kandidaten gelukkig van worden en welk doel ze willen bereiken. We toetsen of dat realistisch is en stellen eventueel iets anders voor. Dan koppelen we kandidaten aan een van onze bedrijven, waarbij onze jobcoaches zowel de kandidaat als het team begeleiden.

Zoektocht om op te schalen

Het doel was om met Buitengewoon het eerste jaar 40 mensen in Utrecht aan werk te helpen. Dat lukte al binnen de eerste 7 maanden. Daarom zijn we gaan opschalen. Eerst in Rotterdam en daarna voor de hele landelijke Facilicom Group, vaak in samenwerking met de klanten van onze divisies.

Het was best een zoektocht. Je krijgt opeens met heel veel gemeenten te maken waar de ruimte voor het bieden van maatwerk overal net iets anders is. Om toch een centrale ingang te krijgen bij zoveel mogelijk regio’s zijn we 2 jaar geleden gaan praten met het Landelijk WSP Gemeenten en UWV. In eerste instantie is toen de helft van de regio’s aangehaakt bij de afspraken, later volgden er meer.

Samen verbeteren

Het helpt ons enorm als een adviseur van het Landelijk WSP Gemeenten als intermediair fungeert. Die legt de regio’s uit wat wij al doen en waar we behoefte aan hebben. Andersom vertelt men ons wat de verschillende regio’s nodig hebben en welke kandidaten er moeilijk aan het werk komen. Met sommige regio’s werken we intensief samen, met anderen moet dat nog wat meer van de grond komen.

Ook binnen Facilicom is er nog veel te doen om processen goed te laten lopen. Bijna iedereen vindt inclusiviteit en kansengelijkheid een mooi streven, maar er wordt natuurlijk ook gestuurd op financieel resultaat, operational excellence en productiviteit. Prima, want zonder rendement kun je ook geen impact maken. De Facilicom Group heeft onlangs het doel werken aan een inclusieve maatschappij tot 1 van de 3 pijlers van het CSR-beleid (corporate social responsibility of mvo) gemaakt.

Waar word jij gelukkig van?

Bij de 25 bedrijven van Facilicom zijn veel soorten werk. Van thuishulp, aspirant-beveiliger, glazenwasser of hulpmonteur tot cateringmedewerker of verkeersregelaar. We vinden altijd wel iets wat past bij iemands mogelijkheden. Per divisie zijn er andere uitdagingen. In de schoonmaakdienstverlening zijn er vaak kleinere contracten. Daarmee kun je lastig uit de uitkering komen. Dan vragen de opdrachtgever om meer aaneengesloten uren te organiseren. In de beveiliging is er wel fulltime werk, maar veel statushouders zijn soms simpelweg te kort in Nederland om de vereiste politiescreening te kunnen doorlopen. En voor werk in de techniek heb je een opleiding of leer-werktraject nodig waarvoor gemotiveerde leermeesters nodig zijn. Wij zoeken steeds weer uit hoe we het kunnen organiseren.

Weg met belemmerende eisen

In de huidige arbeidsmarkt zijn er maar weinig jobready kandidaten voor reguliere vacatures. Daarom proberen we de kandidaten die wij in beeld krijgen te matchen op mogelijkheden binnen onze organisatie. Ook helpen we onze divisies bij het opstellen van SROI-vacatures. Dan kijken we altijd eerst welke belemmerende eisen we kunnen wegstrepen. Het is in de catering bijvoorbeeld echt niet altijd nodig om het Nederlands goed te beheersen. En waarom zou je een thuiszorgmedewerker afwijzen die geen fiets heeft om naar het werk te gaan? Wij zorgen gewoon dat er een fiets komt en organiseren eventueel ook fietslessen. We gaan soms samen met de collega uit de divisie met de opdrachtgever in gesprek: jullie vinden social return belangrijk, maar de eisen die zij aan medewerkers stellen staat dat in de weg. Kan dat niet anders?

Impact op je team en organisatie

Buitengewoon helpt jaarlijks 60 tot 100 mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan. Maar de impact binnen de groep is groter. We merken dat de Facilicom-bedrijven ook zelf veel actiever en inclusiever zijn geworden. Talent begeleiden naar een duurzame baan, dat vinden ze in de operatie het allermooist. Ook als ze dat vooraf niet hadden gedacht. Voor een ander van betekenis zijn doet zoveel met je team en je organisatie! Ik gun elk bedrijf om dat soort successen te creëren.

Samen een maatschappelijk probleem oplossen

Iedereen die wil werken zou dezelfde kansen en ondersteuning moeten krijgen. De hele samenleving wordt er beter van als meer mensen meedoen. Het liefst zou ik willen dat de landelijke en lokale overheid zich daar als één organisatie voor inzet. Tot die tijd ben ik blij met de tijd en energie die de adviseurs van het Landelijk WSP Gemeenten in onze samenwerking stoppen. Ook zij hebben te maken met allerlei schotten en regels en helpen ons aan werkbare afspraken met zoveel mogelijk regio’s. Ik heb veel respect en waardering voor de manier waarop ze dat oppakken.

Eigen expertise opbouwen

Bij Buitengewoon hebben we geleerd wat er nodig is om mensen aan het werk te helpen, bijvoorbeeld schulden oplossen, ritme en belastbaarheid opbouwen en ondersteunen bij taalachterstanden. We leren ook juist van de keren dat iets niet lukt. Dan kan je de volgende gerichter tot een andere aanpak te komen. Met die ervaring vormt Buitengewoon een kennis- en expertisecentrum voor alle bedrijven en divies binnen de Facilicom Group en hun opdrachtgevers. Naast gecertificeerde jobcoaches hebben we specialisten in dienst die bij SROI-vraagstukken kunnen adviseren over implementatie en uitvoering.

De Facilicom Group is met ruim 26.000 werknemers een van de grootste werkgevers van Nederland. De 25 Facilicom-bedrijven zijn actief in de schoonmaak, beveiliging, toezicht & handhaving, bedrijfshoreca en hospitality, bouw & techniek, staff & management, IT, verkeer & vervoer en zorg & welzijn.