“Onder een inclusieve samenleving verstaan wij een samenleving waarin alle inwoners kunnen deelnemen aan de essentiële aspecten van de maatschappij en daaraan een bijdrage kunnen leveren. En waarbij zij worden ondersteund wanneer belemmeringen dat deelnemen in de weg staan,” stelt de Rijksoverheid (Naar een inclusieve samenleving, 2020). Inclusiviteit op de werkvloer betekent dat elke medewerker, ongeacht achtergrond of beperking, een kans heeft om succesvol deel te nemen op de arbeidsmarkt. Hiervoor is een inclusiebeleid essentieel. Inclusieve organisaties presteren financieel sterker dan niet-inclusieve concurrenten (Bijkerk & Hardeman, 2023). Een belangrijk onderdeel van inclusiebeleid is dat de werkgever kijkt naar de talenten van potentiële werknemers. Iedereen heeft talenten die waardevol zijn voor organisaties. Om deze talenten tot uiting te laten komen, is goede begeleiding nodig. De ene medewerker heeft meer begeleiding nodig dan de ander. Wanneer de juiste begeleiding wordt geboden om deze talenten tot uiting te laten komen, bouw je als organisatie aan een inclusieve organisatie.
Whitepaper: Onderweg naar succes op de werkvloer
Beter presteren kun je leren! Zo geldt dat ook voor werkgevers. Om medewerkers duurzaam in te zetten en te laten excelleren, dienen werkgevers een gestructureerde aanpak te hanteren. Deze whitepaper biedt handvatten om medewerkers te laten excelleren en betere prestaties te garanderen. Het whitepaper informeert en inspireert om talenten op de werkvloer effectief in te zetten en de prestaties van talenten duurzaam te verbeteren, met een speciale nadruk op inclusiviteit binnen organisaties.
In deze whitepaper wordt stapsgewijs stilgestaan bij vijf fasen waarop een werkgever aan zet is om het talent te herkennen en in te zetten in de organisatie (Figuur 1). Deze weg kan vergeleken worden met de ontwikkeling van sporters. Met veel begeleiding worden sporters geholpen om beter te presteren. Net als sporters hebben medewerkers met extra ondersteuningsbehoeften training en begeleiding nodig om in het werk hun talenten tot uiting te laten komen, en op deze manier beter te presteren. Voor sporters is het meer vanzelfsprekend dat begeleiding op verschillende vlakken geboden wordt. Welke begeleiding is mogelijk op de werkvloer? Wat kunnen we van de sportwereld leren? Inspirerende praktijkvoorbeelden en verhalen van werkgevers en mensen uit de sportwereld maken duidelijk hoe medewerkers in een inclusieve organisatie optimaal ondersteund kunnen worden om zich te ontwikkelen en beter te presteren.
Deze whitepaper is geschreven vanuit de overtuiging dat iedereen talenten heeft. Om de talenten van mensen in een kwetsbare positie tot uiting te laten komen, zal een werkgever soms extra acties moeten inzetten. Als niet de achtergrond, maar het talent centraal staat, zijn er tal van mogelijkheden om ook mensen in een kwetsbare positie een betaalde baan te bieden.