Met een handtekening onder de memory of understanding hebben David Bouman en Jack van de Velde (Rijkswaterstaat), Brigitte Jansen (Landelijk WSP Gemeenten), René van Ginderen en Lars van der Beek (arbeidsmarktregio West-Brabant) op 6 juni de landelijke samenwerking op de doelen van Social Return bevestigd. Invulling van deze doelen wordt gegeven door de partners van Rijkswaterstaat en ondersteuning hierbij vanuit verschillende arbeidsmarktregio’s. Social Return omvat acties om arbeidsmarktparticipatie te bevorderen bij mensen die moeilijk werk of opleiding vinden.
Social Return bij Rijkswaterstaat en haar partners
Social Return is in het leven geroepen om inclusief ondernemerschap in te bedden bij organisaties. "Met de Groeituin Social Return die we bij Rijkswaterstaat hebben opgericht, bieden we talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt op een creatieve manier de juiste plek om op te bloeien en hun talenten te benutten." Aldus David Bouman, manager Social Impact en Social Return. De inrichting van Social Return kan op veel verschillende manieren en het is daarom belangrijk om daar afspraken over te maken. De manier waarop Rijkswaterstaat dat nu doet door ook bij de partners een Social Return verplichting op te leggen, met in de uitvoering ruimte voor de precieze invulling, maakt impact. “Door de samenwerking met Social Return coördinatoren uit de arbeidsmarktregio’s op te zoeken, wordt de regionale creativiteit en expertise benut.” Vertelt David Bouman.
De kracht van een landelijke samenwerking
De adviseurs van het Landelijk WSP Gemeenten dienen als verbindingsofficieren tussen Rijkswaterstaat, haar partners en de arbeidsmarktregio’s. We hebben ervaring met het leggen van verbindingen met arbeidsmarktregio’s en kennen de verschillende manieren van werken in de arbeidsmarktregio’s. Hierdoor kunnen we tot iets meer harmonisatie komen, waar alle partijen van profiteren.
De samenwerking met Rijkswaterstaat is al in volle gang. De ondertekening van de samenwerking vindt niet zonder reden in West-Brabant plaats: “Een van onze voorbeeldregio’s op het gebied van uitvoering met een vast regionaal aanspreekpunt en adviseurs voor de lokale partners van Rijkswaterstaat. Hiermee vergemakkelijken we het vinden van een passende plek voor de inwoners; bijvoorbeeld een werkplek of opleiding.” Aldus Brigitte Jansen.
Ook in Noord-Limburg zijn er mooie voorbeelden van samenwerken op Social Return. “In die regio hebben de zeven gemeenten hun handen ineen geslagen op dit vlak en zijn er afspraken gemaakt over de uitvoering. Hieraan ten grondslag ligt een methodiek, de bouwblokkenmethode. Hierdoor kan objectiever de waardebepaling van de uitvoeringsmaatregel worden ingeschat en wordt daarvoor dus één norm gehanteerd.” Licht Brigitte Jansen toe.