Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is Social Return on Investment en hoe begin ik eraan?

Regelmatig hebben we gesprekken met werkgevers die naast hun wens om meer inclusief te ondernemen ook een zogenaamde Social Return-verplichting hebben. Maar wat is Social Return on Investment, kortgezegd SROI en waar kun je terecht met vragen?

SROI

De term zegt het al een beetje: het zijn afspraken tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers over het leveren van een maatschappelijke bijdrage als voorwaarde bij het verkrijgen van een opdracht. Daarbij kan het gaan om inkoop of aanbesteding van werken, diensten en leveringen.

Het doel van het instrument is om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen die anders niet zo gemakkelijk aan de bak komen. Je komt het bijvoorbeeld tegen bij inkopers van overheden die hun opdrachtnemers verplichten een deel van de werkzaamheden te laten uitvoeren door mensen uit de meer kwetsbare groepen.

Er zijn verschillende bedrijven die kunnen helpen bij de invulling van SROI, maar werkgevers kunnen het vaak ook prima zelf regelen.

Manieren om invulling te geven aan SROI

Er zijn verschillende manieren om invulling te geven aan SROI:

  • Je kunt werk uitbesteden aan sociale ondernemingen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken;
  • Je kunt zelf iemand uit de meer kwetsbare doelgroepen in dienst nemen of inlenen via een detacheringsconstructie;
  • Je kunt mensen opleiden, trainen of coachen om hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen;
  • Je kunt het ook onderbrengen bij een onderaannemer of een leverancier;
  • En, wat nog wel eens vergeten wordt, het is ook een mooi instrument om als ondernemer zelf te gebruiken bij het inkopen van producten of diensten.

Hoe zien de afspraken eruit?

Vaak wordt binnen regio’s afgesproken hoe de SROI-afspraken worden vormgegeven. Wat meetelt, om welke mensen het gaat en hoe de afspraken eruit zien is met grote regelmaat maatwerk. Er zijn wel landelijke richtlijnen, maar gemeenten mogen deze ook (deels) zelf vaststellen.

Wat levert het op?

Naast de maatschappelijke business case is het een heel mooi bijkomend voordeel dat opdrachtnemers en werkgevers op deze manier steeds vaker ontdekken dat de invulling van de SROI-opdracht ook kan helpen om het liggend werk efficiënt en goedkoper in te richten. Bovendien geeft het mede vorm aan de MVO-doelstelling (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) die men heeft. Het is een instrument dat daarmee zowel voordelen oplevert voor de werkgever / opdrachtnemer, de medewerker en de overheid.

Zo helpen we elkaar steeds beter op weg richting een inclusieve samenleving!

Wat als ik meer wil weten?

Een Werkgeversservicepunt (WSP) is een prima ingang. Daar werken vaak specialisten en adviseurs op het gebied van Social Return. Ook bemiddelt een WSP kandidaten waarmee je invulling kunt geven aan de SROI-doelstelling. Via deze website zijn de regionale contactgegevens te vinden. Mocht je als landelijk werkgever vragen hebben en zit je in meerdere regio’s in het land, dan kun je natuurlijk ook met ons schakelen.