MVO is niet verplicht, maar je zou het wel moeten willen als werkgever. Want de meerwaarde van MVO en het uitdragen ervan levert meer op dan je zou denken.
Maar wat is dan precies MVO en hoe is het ontstaan? MVO is een integrale visie op ondernemerschap, waarbij het bedrijf waarde en balans creëert op economisch (profit), ecologisch (planet) en sociaal (people) gebied. People, Planet en Profit worden daarom ook wel de drie pijlers van MVO genoemd. Deze 3 ‘P’s’, worden zo goed mogelijk verankerd in alle bedrijfsprocessen. Voor een startende ondernemer zien deze processen er natuurlijk volledig anders uit als voor een multinational. Maar voor beiden geldt dat MVO een proces en geen eind heeft. Het is blijvend zoeken naar haalbare doelen voor jou als ondernemer en deze vorm te geven op een wijze die bij jou als ondernemer, het bedrijf passen. Jezelf daarin enigszins uitdagen is dan ook niet verkeerd.
Mede ingegeven door maatschappelijk issues is er ook geen einde aan MVO, maar was er dan wel een begin? Hoe is MVO ontstaan? Dit wordt fraai weergegeven op de site van Duurzaam Ondernemen, hierin wordt op basis van 150 bepalende voorbeelden de geschiedenis van MVO geduid.
Maar MVO is niet het enige, want we hebben ook inclusief ondernemen, inclusief werkgeverschap, Social Return on Investment of SROI, Social Return, sociaal ondernemen en maatschappelijk betrokken ondernemen? Veel verschillende benamingen, met eigenlijk hetzelfde doel:
Een verantwoordelijkheid dragen voor de maatschappij.
Ten slotte
NOG even terug naar de 3 ‘P’s’, Als we dan nu nog eens een beetje verder inzoomen op de ‘P’ van People, worden middels MVO de kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vergroot. Meestal in de vorm van het aanbieden van werk- en/of werkervaringsplaatsen aan mensen uit Social Return doelgroepen zoals herintreders, Wajong of langdurig werklozen; maar ook 50+-ers en BBL- en BOL leerlingen.
In veel gevallen kan en willen gemeente en UWV meedenken bij de mogelijkheden om deze talentvolle doelgroepen binnen een bedrijf echt van meerwaarde te laten zijn. Zij kunnen ook informeren over de regelingen waarvan werkgevers gebruik kunnen maken er ondersteuning van personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt. Denk aan vergoedingen voor het aanpassen van de werkplek, de aanleg van een oprit of invalidentoilet, het betalen van ziektewetuitkeringen of het inschakelen van een jobcoach.
Nog niet overtuigd? Neem contact op met Sven van Brakel, sven.vanbrakel@lwspgemeenten.nl, en kom meer te weten over waarom je maatschappelijk verantwoord moet ondernemen.