Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen Sterk in 2023: successen, samenwerkingen en toekomstvisies van het Landelijk WSP Gemeenten

De maand december is begonnen en dat is aan alles te merken. Het is vroeg donker, de straten zijn versierd met gezellige lampjes, de eerste sneeuwvlokken zijn gevallen, en we maken ons klaar voor de feestdagen. December is ook de maand waarin we het jaar afsluiten, terugkijken en trots zijn op de behaalde successen. Het is niet onbekend dat het Landelijk WSP Gemeenten graag deelt waar we met z’n allen zo hard aan werken: nieuwe samenwerkingen met landelijke en regionale partners en de mooie stappen die werkgevers zetten in het inclusief werkgeverschap. We werken er met elkaar, binnen het team én met onze partners, keihard aan: zonder elkaar zijn we nergens! In deze blog blikt communicatieadviseur Tessa van Tilburg met het team terug op 2023 en kijken we ook alvast naar volgend jaar, 2024. Waar zijn we trots op? Wat nemen we mee uit 2023? Waar leggen we in 2024 de nadruk op? “Ik ben dit jaar bijzonder trots op de creativiteit om de werkgeversdienstverlening op maat in te richten (elke organisatie is uniek) en te laten werken in de praktijk (de arbeidsmarktregio’s zijn cruciaal hierin).” Aldus manager van het Landelijk WSP Gemeenten Brigitte Jansen. 

Samenwerken is krachten bundelen

Samenwerken doet het Landelijk WSP Gemeenten op verschillende niveaus. Annelies Heijboer-Los vertelt: “Mijn persoonlijke mijlpaal van 2023? Dat is er meer dan één. Wie mij een beetje kent weet dat ik slecht kan kiezen. Waar ik erg trots op ben, is de samenwerking met mijn collega Mathieu van Druenen van het Landelijk WSP UWV. Samen trekken we op in de branches Facilitaire Dienstverlening, Horeca, Leisure en Toerisme. Dit jaar konden we met elkaar veel mooie (nieuwe) samenwerkingen tot stand brengen. Bijvoorbeeld tijdens de schoonmaakdag die we in gezamenlijkheid georganiseerd hebben. Op deze dag namen we de collega’s in de uitvoering van UWV en Gemeenten mee in de veranderingen in de schoonmaakbranche.” Natascha van Wanrooij herkent de goede samenwerking met de collega’s van het Landelijk WSP UWV, en vult aan: “Het is voor WSP’s en werkgevers ook super fijn dat wij samen optrekken met de adviseurs van het Landelijk WSP UWV. We maken met elkaar het wiel rond.”

 “Wat ik meeneem uit 2023 naar 2024,” gaat Natascha verder, “is dat je het verst komt door goed samen te werken. Afgelopen jaar heb ik het zelf ervaren: hoe intensiever de samenwerking is, hoe makkelijker je elkaar kan vinden en hoe zichtbaarder het resultaat is.” Ook Mary van de Looij ziet de steeds intensievere samenwerking als succes van 2023. “Ik merk dat ook andere organisaties die zich met het thema inclusie bezig houden, zoals onder andere de Programmaraad en AWVN, ons en elkaar steeds beter weten te vinden.” 

Samenwerken is de motor voor groei

Mary vertelt dat een van de resultaten van de intensieve samenwerking de groei van het Landelijk WSP Gemeenten is: “Ik ben er trots op dat we met zo veel werkgevers extra arrangementen hebben afgesloten of verbindingsafspraken hebben kunnen maken over inclusief werkgeverschap. Wat ik signaleer, is dat het daarbij niet gaat om werkgevers die krapte ervaren en daarom meer open staan voor werkzoekenden vanuit de publieke bestanden, maar dat ze echt gaan voor diversiteit en kansen creëren voor mensen die niet zo gemakkelijk aan het werk komen. Er lijkt echt iets te gebeuren in Nederland op dat vlak!”

Remco Geerts pakt in zijn terugblik de groei en het intensief samenwerken mooi samen: “Een goede samenwerking met de arbeidsmarktregio’s zorgt voor betrokkenheid bij de uitvoer van de bestaande én nieuwe arrangementen.”

Samenwerken is de basis voor een nóg inclusievere werkvloer in 2024

Als we het hebben over de nadruk van 2024, is het duidelijk dat we ons graag verplaatsen in degene mét wie we werken, en degene vóór wie we werken. Remco vroeg zich af: Wat wil een werkgever of een arbeidsmarktregio anno 2024? Om deze vraag te beantwoorden zal de kern van onze dienstverlening moeten liggen op het horen, zien en voelen van behoeften! “Dit kan een informatiebehoefte zijn,” filosofeert Remco, “waarin we voor een werkgever een reëel beeld kunnen scheppen van de arbeidsmarktkansen. Of een behoefte vanuit een arbeidsmarktregio om met behulp van goede samenwerking uitzonderlijke kansen te creëren. Bijvoorbeeld mogelijkheden voor werkzoekenden die moeilijk regulier te bemiddelen zijn. Een arrangement voor een nichegroep die anders buiten de boot valt.” 

“Waar we in 2023 de banden met onze samenwerkingspartners Landelijk WSP UWV, de Programmaraad, AWVN, VNG, SZW en nog vele anderen verstevigd hebben, zullen we in 2024 nog meer in gezamenlijkheid activiteiten uitvoeren”, aldus Brigitte Jansen. “Het begint met elkaar kennen en verkennen waar je elkaar kan versterken om vervolgens dit pragmatisch in de uitvoering vorm te geven!” Ze vervolgt: “Ik denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke bijeenkomsten verzorgen of pilots rondom de uitvoering van de werkgeversdienstverlening in te richten om nog meer impuls te geven aan de inclusieve arbeidsmarkt!”.