Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Michiel Huisman

De volgende collega die we in onze interview-reeks aan bod laten komen, is Michiel Huisman, adviseur bij het Landelijk WSP Gemeenten. Sien Rongen ging met hem in gesprek en we zijn er zeker van dat ook dit interview een aantal verrassende weetjes heeft opgeleverd.

Michiel in het kort: trotse vader, verveelt zich nooit, Ajacied, hands-on, kansen voor iedereen, schrijver van een kinderboek.

Een interview met adviseur Michiel Huisman. Michiel is een échte Twentenaar. Na een uitstapje naar Groningen voor een zijn studies Pabo en Psychologie is hij teruggekeerd naar zijn roots in Twente. Hier woont hij met zijn twee kinderen en trouwe viervoeter. In zijn werkzame leven staat het naar werk bewegen van mensen en de bijbehorende arbeidsbemiddeling centraal. Tien jaar lang was hij werkzaam als teamleider bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek. Een mooie periode, maar het was tijd voor een nieuwe uitdaging. Michiel krijgt energie van het bezig zijn met praktische uitdagingen en het vinden van oplossingen. De vacature als adviseur trok dan ook meteen zijn aandacht en inmiddels zet hij zich al drie jaar in voor het Landelijk WSP Gemeenten.

Hoe ziet een werkdag van Michiel er uit?

Michiel begint zijn dag met een kop koffie. Hij is niet de moeilijkste en eet gewoon wat er in huis is.  Op een thuiswerkdag begint hij achter zijn laptop met het doorlezen van de mail. De rest van de dag zijn het veel digitale afspraken, nabelzaken, arrangementen schrijven of administratieve taken die hem bezig houden. Er is regelmatig contact met opdrachtgevers en arbeidsmarktregio’s over nieuwe ontwikkelingen. Soms is het nodig om een “wereldreis” te maken naar de andere kant van het land. Michiel reist altijd met het OV. Zijn reisdagen zien er uit als volgt: werken in de trein, afspraak, werken in de trein. Vanuit Twente zijn de verbindingen over het algemeen goed, maar de bestemmingen bevinden zich soms in andere uithoeken van het land. Tussen zijn werk door loopt Michiel geregeld met de hond. Dit doet hij trouwens wel het liefst als de zon schijnt.

Wat zijn de aandachtsgebieden van Michiel?

Michiel is adviseur in de branches techniek, transport en logistiek, beveiliging, agrarische sector, energie en industrie. Hier houdt hij het contact met de verschillende belanghebbenden en kijkt hij of er mogelijkheden zijn voor nieuwe arrangementen. Voorheen moest hij zelf nog op zoek naar potentiële werkgevers die bij kunnen dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Tegenwoordig benaderen steeds meer werkgevers het Landelijk WSP om mee te denken over hoe hun organisatie kansen kan bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  Uiteindelijk is het de uitdaging om een oplossing te bedenken die voor de werkzoekende, de werkgever en de gemeenten interessant is.

Wat is Michiel zijn droomproject voor het Landelijk WSP Gemeenten?

´Een droomsamenwerking is een arrangement waarbij nauw wordt samengewerkt met het UWV zodat de gehele publieke doelgroep aan bod komt en we de werkgever zo breed mogelijk kunnen bedienen.´ Hiermee bedoelt Michiel dat de werkgevers werkplekken bieden voor mensen met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. ´Door het arrangement op maat te maken met voldoende ondersteunende elementen, proberen we ervoor te zorgen dat iedereen, of in elk geval een zo groot mogelijke groep, kan doorstromen naar de werkgever. ´

Michiel vindt het prima om verschillende rollen aan te nemen bij het tot stand brengen van zo’n arrangement. Hij vindt het belangrijk om in gesprek te blijven met de arbeidsmarktregio’s en het UWV om op te halen waar de behoeftes liggen en dit af te stemmen met de met de mogelijkheden bij de werkgever. Als het lukt om deze zaken bij elkaar  te brengen, geeft dit de beste mogelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden.

“Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op een zo’n regulier mogelijke manier kunnen deelnemen aan de maatschappij. Hier is arbeid een belangrijk onderdeel van. Als ik daar door mijn werk aan bij kan dragen word ik daar oprecht blij van.” 

Wat zouden mensen niet van Michiel verwachten?

De meeste mensen verwachten waarschijnlijk niet dat Michiel een kinderboek heeft geschreven. Michiel schijft echter al zijn hele leven. Dit boek schreef hij na een gesprek met vrienden die ook ideeën hadden om een boek te schrijven. Michiel zei daarover “als je een boek wilt schrijven, moet je daar niet zoveel over praten, maar gewoon aan de slag gaan”. Daarop werd hij uitgedaagd om te laten zien dat het zo werkte, dus schreef hij zelf een boek. Eén zomervakantie lang schreef hij elke avond een hoofdstuk als zijn kinderen in bed lagen. Voorlopig blijft het bij dit ene boek. Michiel vindt namelijk schrijven erg leuk, maar redigeren is veel minder zijn ding. Als dit boek ooit verfilmd zou worden (al is dat in zijn ogen behoorlijk onwaarschijnlijk), dan gaat hij nadenken over een vervolg. Nu zijn jullie vast benieuwd waar het boek over gaat… Het boek heet “De kleine boze kindervreter” en heeft illustraties van zijn eigen kinderen. Het gaat over een kleine boze kindervreter die steeds meer honger krijgt omdat hij geen kinderen meer kan vinden. Kinderen spelen namelijk steeds minder buiten, omdat ze allemaal achter hun Playstation of iPad zitten. Twee jongetjes worden om hulp gevraagd en samen beleven ze allerlei avonturen terwijl ze op zoek naar een oplossing. De clou van het boek gaat Michiel niet verklappen.. Daarvoor moet je het boek zelf maar (voor)lezen!