Overslaan en naar de inhoud gaan

Indicatie Banenafspraak in de Praktijk

Er komen regelmatig werkgevers bij ons die niet helemaal weten wat de Indicatie Banenafspraak precies inhoudt en wat de gevolgen zijn van kandidaten uit het doelgroepenregister op de werkvloer. Onze ervaring is dat beide niet meer betekenen dan dat je een enthousiaste en zeer gedreven nieuwe medewerker krijgt, die niet snel opgeeft en graag meewerkt. Dat wilt toch iedere werkgever?

Wat houdt de Indicatie Banenafspraak in?

In de praktijk houdt het in dat je een nieuwe medewerker in dienst neemt waarvan je al meer weet dan dat je zou weten via een reguliere sollicitatieprocedure. Qua administratie betekent het dat er een loonwaardemeting moet worden verricht, zodat duidelijk is waar de nieuwe medewerker ten opzichte van een andere medewerker staat. Er komt een loonwaardespecialist langs op de werkvloer en deze verwerkt alle informatie om tot een loonwaardebepaling te komen. Deze bepaling beschrijft voor welk percentage jij als werkgever wordt aangevuld met loonkostensubsidie door de gemeente. Na de indiensttreding heb je altijd een overlegpartner op korte afstand, om de voortgang van de nieuwe medewerker te bespreken. 

Extra mogelijkheden

Voor de collega’s op de werkvloer verandert er over het algemeen niet veel. Een jobcoach en een vaste contactpersoon zullen met regelmaat contact opnemen om te luisteren en te zien hoe het gaat. Mocht uit de praktijk blijken dat extra ondersteuning is gewenst voor de collega’s of voor de nieuwe medewerker dan zijn er diverse mogelijkheden. Denk aan extra coaching en/of begeleiding, training, of de inzet van hulpmiddelen op de werkvloer.

Super aanwinst

Iedereen kent wel iemand die wat extra ondersteuning nodig heeft. Een medewerker die misschien net iets meer uitleg of begeleiding kan gebruiken. De Indicatie Banenafspraak biedt deze medewerker de mogelijkheden om zijn of haar motivatie, energie en drive in de praktijk te laten zien, bij werkgevers die écht geloven in inclusief werkgeverschap. 

Vanuit het Landelijk WSP Gemeenten leggen we de verbinding tussen werkgever en de organisaties die deze kandidaten bemiddelen naar werk. Ben je benieuwd naar wat onze dienstverlening kan betekenen voor jouw organisatie? Neem contact op met één van onze adviseurs.